Menopauza este incetarea menstruatiei si scaderea producerii de hormoni sexuali ovarieni (estrogeni si progesteron). Varsta cand ar trebui sa se instaleze menopauza este intre 45-55 de ani, dar asta difera de la femeie la femeie, menopauza poate sa fie si precoce, adica inainte de 40 de ani sau tardiv dupa 55-60 de ani.
Menopauza poate sa apara pe cale naturala sau artificiala, adica prin medicatie, radioterapie, interventii chirurgicale sau chimioterapie.

Menopauza este impartita in 3 etape

– Premenopauza
– Menopauza
– Postmenopauza

Premenopauza este cuprinsa intre 4-5 ani, activitatea hormonilor ovarieni scade treptat, apare tulburarea ciclului menstrual (neregularitate, prelungire, lipsa ciclului).
Menopauza inseamna ca menstruatia nu o sa mai aiba loc niciodata. Apar riduri, organele genitale se atrofiaza, tegumente uscate, sporirea pilozitatii, uscaciune a mucoasei vaginale, mancarimi, infectii vaginale, durere la intretinerea unui contact sexual, sanii nu mai au tonicitate, tulburari urinare, etc.

Postmenopauza este disparitia aproape totala a caracterelor sexuale secundare, aparitia tulburarilor profunde ale metabolismului.
Cum am mai zis si mai sus, aparitia menopauzei difera de la o femeie la alta.

Tratamentul

Tratamentul poate sa fie non-hormonal sau de substitutie (hormonal). Tratamentul de substitutie inseamna (estrogeni sau o combinatie de estrogeni-progesteron). Tratamentul non-hormonal este reprezentat de alternativa de tratament hormonal, tratament pentru patologia asociata, alimentatie hipocalorica- tendinta de ingrasare, renuntarea la fumat si alcool si exercitii fizice. Regim igienic de viata.

Share

Citește și

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *