fbpx

Marsupiul si purtarea in brate a bebelusului

Marsupiul este un accesoriu foarte important pentru tine si copil, doar sa fie ergonomic, marsupiul neergonomic poate duce la displazie de sold.

Babywearing (purtatul bebelusului) inseamna sa iti porti bebelusul sau copilul folosind o bucata de panza, mai simpla sau mai complexa. Aceasta metoda este naturala si practica in acelasi timp.

De ce sa ne purtam copiii in esarfe (sling/wrap) si portbebe-uri ergonomice?

Avantaje pentru copil:

 • Bebelusii purtati plâng mai putin: Acest lucru este confirmat de studiul din 1981 al lui Hunziker si Barr: copiii purtati doar 2 ore in plus pe zi plâng, in medie, cu 43% mai putin in timpul unei zile, si cu 52% mai putin la orele serii.
 • Solutie miraculoasa pentru colici: Pozitia cangur (lipit de pieptul mamei) intr-un mediu cald, sigur si linistit, ajuta bebelusul sa se relaxeze.
 • Dezvoltarea emotionala: Odata ce sunt siguri de prezenta (fizica, emotionala) continua si neconditionata a mamei, copii devin mai increzatori si se desprind singuri de parinti pentru a explora lumea inconjuratoare.
 • Dezvoltarea mentala: Bebelusii petrec mai mult timp intr-o stare de relaxare, ideala pentru a invata. Siguranta conferita de prezenta mamei si de contactul permanent cu ea fac bebelusul mai relaxat si mai deschis la stimulii din jurul lui.
 • Dezvoltarea fizica: Pozitionate corect, sistemele de purtare nu impiedica fluxul de aer necesar copilului si nici nu au efecte negative asupra coloanei vertebrale, fapt confirmat de studii stiintifice. Mai mult decât atât, mijloacele de purtare ergonomice mentin picioarele copilului flectate si departate, pozitie recomandata in prevenirea si tratarea displaziei de sold.
  Avantaje pentru parinti
 • Purtatul copilului favorizeaza o legatura mai strânsa mama-copil pe plan afectiv si ajuta mama in cresterea increderii in capacitatile sale de parinte.
 • Folosit corect, e mult mai confortabil decat tinutul in brate sau folosirea unui marsupiu, greutatea copilului distribuindu-se uniform pe umeri/spate si nu doar pe brate sau in zona bretelelor (cum e cazul marsupiului).
 • Multe mame acuza dureri de spate in timpul sarcinii si dupa nastere. in cazul mamelor care folosesc un sistem de purtare ergonomic, presiunea exercitata de greutatea copilului se distribuie uniform (mai multi muschi ai spatelui si umerilor colaboreaza pentru a purta copilul) iar durerile apar mai rar.
 • Purtatul bebelusului ii ofera parintelui libertatea de a-si continua o mare parte din activitatile obisnuite, fara a se izola de copil. Purtatul copilului ofera o libertate mai mare decat dusul in carucior (scari, trasee montane, plimbari pe malul marii) sau in brate (aveti mainile libere).
 • intr-un sistem ergonomic de purtare ales corect, va puteti purta bebelusul inca de la nastere si ulterior atât timp cât acesta doreste.
 • in cazul parintilor cu mai multi copii, purtatul le ofera posibilitatea de a fi aproape de cel mic si in acelasi timp de a satisface nevoile celui mare, fara a fi nevoit sa stabileasca prioritati.

Citeste si despre: Marsupiul ergonomic VS neergonomic!

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *