fbpx

Dr. Mihai Craiu, vorbeste despre rotavirus

Dr. Mihai Craiu, vorbeste despre ce inseamna rotavirus, doctor pediatru, dar si fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii (SVC), rezolva problemele cu care se confrunta parintii.

Toti am trăit, ca părinți, episoade de diaree la copiii nostri. Din toate episoadele de gastroenterită, jumătate sunt produse de rotavirus. Cu atat mai grav cu cat este mai mic copilul. Nesfârșite reprize de vomă, febră mare si scaune diareice, apoase, cu un miros special de “ouă clocite”. Nu uită nimeni o diaree cu rotavirus!

Din pacate, in România, nu avem in calendarul vaccinal niciunul din vaccinurile disponibile pentru prevenția acestor episoade de diaree gravă. Doar opțional, dacă le cumpără un părinte informat, LA VREME. Deoarece vârsta maximă la care se face doza a 2a pt unul din vaccinuri este 24 săptămâni.

Dar virusul respectiv nu produce doar diaree. El poate genera, la anumiți copii, si convulsii pentru ca una din proteinele virusului seamăna cu o componenta din creier.

Si mai dramatic este faptul că ar putea fi implicat rotavirusul in declanșarea diabetului de tip I (dependent de insulină), la copil. In tările in care se face vaccinare antirotavirala de mai multă vreme au început să scadă numarul de cazuri de diabet.

Spune părintele celui mai remarcabil program de vaccinare contra rotavirusului (cel din Finlanda), profesorul Timo Vesikari, la conferința EiP de la Copenhaga. Apropos in Finlanda primii copii au primit vaccin in 1983, în cadrul unor studii clinice.

Morala – dacă aveți un copil foarte mic, discutați cu medicul dvs. de familie despre vaccinul pentru prevenția bolii produse de rotavirus. Pot fi astfel prevenite episoadele grave si spitalizările, printr-un simplu vaccin buvabil (picături date pe gură).

Sursa: SVC

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *