Constipatia, o cauza de ingrijorare la bebelusi?

Constipatia este strangerea indelungata a materilor fecale in intestin sau poate sa fie eliminarea a mai putin de 3 scaune pe saptamana reduse cantitativ, asociata cu dificultatea defecatiei si senzatia evacuarii incomplete.
Apare in: colon iritabil, tratament cu codeina, atropina, izomiazina, etc.
Cu totii stim ca sistemul nostru digestiv este diferit de la unul la celalalt asta si in cazul bebelusilor.
De retinut este faptul ca bebelusii alaptati pot avea mai multe scaune (de culoarea mustarului), in comparatie cu cei hraniti cu lapte praf.
Foarte rar apare constipatia la bebelusii alaptati exclusiv, deoarece laptele matern este asimilat foarte rapid de corpul bebelusului, mai ales ca are in compozitia lui foarte multi nutrienti, ceea ce face ca scunele copilului sa fie moi si eliminate foarte usor.

Cum tratam constipatia

Pentru a putea mai usor elimina scaunele, bebelusul are nevoie de miscare, adica de rotirea picioarelor (bicicleta) sau poti sa ii faci masaj pe burtica cu un ulei de copii pentru a fi mai usor, aceste masaje il ajuta la stimularea intestinala. Inca o variana este de-ai face baie cu apa calda in vanita, umple cadita cu apa calda, apa trebuie sa ii ajunga pana la jumatatea pieptului, iar in acele momente poti sa il masezi usor pe abdomen.
Daca copilul are peste 6 luni si ati inceput diversificarea puteti sa ii oferiti fructe care ajuta la digestie si mai ales inpotriva constipatiei.

Fructe:

– mere
– struguri
– pere
– caise
– piersici
– prune
– capsuni
– zmeura

In cazul in care bebelusul este hranit cu lapte praf poti incerca sa ii schimbi formula de lapte pana ajungi la una potrivita pentru stomacul lui. Poti sa ii oferi mese mai mici dar in schimb mai dese, deoarece laptele are mai mult timp pentru a putea sa fie digerat.

Nu este indicat sa folositi termometrul, supozitoarele cu glicerina sau microclismele pentru stimularea defecatiei, inainte sa faceti aceste proceturi afirmati-va medicului pediatru.

Un subiect care te-ar putea ajuta atunci cand nu stii cum sa ti febra sub control

Share

You Might Also Like

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *