Ce sunt testele genetice tipice in timpul sarcinii?

Testele genetice in timpul sarcinii

Atunci cand aflam ca suntem insarcinata ne gandim ca trebuie sa alegem un medic ginecolog care sa ne supravegheze sarcina, ce includ testele genetice:

– Teste de screening, cum este screening-ul serului matern sau ADN-ul fara celule. Acest test se foloseste pentru a detecta daca bebelusul are vre-o boala cromozomiala, cum ar fi: sindromul Down, Edwards si Turner.
– Ecografiile sunt folosite pentru a descoperii defectele la nasterea copilului si pentru a evita riscul anomaliilor genetice.
– Activitatea materna a sangelui si ultrasunetele sunt instrumente de screening pentru anomalii cromozomiale, dar nici una nu este diagnosticata 100% pentru o problema genetica.

Daca un membru din familie are o boala genetica, copilul este predispus si el sa o faca, de aceea este bine sa utilizati testele genetice pentru a depista daca copilul o sa fie sanatos.

Testarea genetica in timpul sarcinii utilizand amniocenteza

Doctorul ginecolog poate sa va sugereze teste care se fac prin amniocenteza, cum ar fi

– Ultrasunetele care detecteaza o anomalie.
– Analizele de sange care arata riscul crescut pentru o anomalie cromozomiala.
– Puteti sa fiti o purtatoare a unei anomalii genetice cunoscute, cum ar fi fibroza sau Tay Sachs.

Amniocenteza

Amniocenteza se efectueaza intre sapt8amaniile 16-23, aceasta procedura se face prin introducerea unui ac subtire in abdomen, care v-a ajunge la sacul amniotic. Odata ajuns acul in sacul amniotic, doctorul v-a preleva lichidul care contine celule din bebelus, acest lichid are informatii genetice care o sa fie testate de un doctor pentru a asigura gravita daca fatul o sa fie sanatos sau o sa aibe o boala.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *