fbpx

Ce este meningita si cum o tratam?

Meningita, simptome si tratament.

Ce este meningita?

Simpla mențiune a meningitei la bebeluși, umple toți părinții de teamă. Erupția care nu dispare este simptomul despre care auzim cu toții. Este îngrijorător, deoarece este o infecție a membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării. După ce membranele sunt infectate, acestea pot deveni umflate, ceea ce duce la afectarea nervilor și a creierului. Deși este grav, meningita este relativ neobișnuită, dar este totuși important să fii conștient de ceea ce ar putea însemna pentru copilul tău.

Tipuri de meningită

Meningita este împărțită în două tipuri, bacteriene și virale.Meningita bacteriană este cel mai rău tip,poate provoca leziuni cerebrale severe și otrăvire de sânge. Aproximativ 2.500 de copii dezvoltă meningita bacteriană, boala este cea mai frecventă de 15 ani.

Meningita virală este mai frecventă, dar mai puțin gravă, iar majoritatea copiilor își fac o recuperare completă. Întrucât este imposibil să excludem meningita bacteriană fără teste, ambele ar trebui tratate ca o urgență medicală.

Simptomele meningitei

În timp ce erupția cu meningită este cel mai cunoscut simptom, există o mulțime de alte semne care se întâmplă dinainte. Infecția începe ca simptome ușoare asemănătoare gripei și progresează către otrăvirea sângelui în câteva ore. Printre simptomele cheie se numără febra (o temperatură mai mare de 38° C), vărsături, refuzul de a se hrăni, un strigăt cu o înălțime mare sau gemut și iritabilitate .

Bebelușii pot dezvolta, de asemenea , pielea palidă , o fontanelă bombată (scufundarea moale în partea superioară a craniului), respirația rapidă, un corp pufos sau rigiditate cu mișcări sacadate și mâini și picioare reci. Un gât rigid și sensibilitatea la lumini, sunt de asemenea tipice. Dacă intoxicația sângelui se instalează, aceasta poate declanșa, de asemenea, o erupție purpurie, care nu se estompează când apăsați pe ea.

Semnele și simptomele meningitei includ:

Febră ridicată, cu mâinile și picioarele reci

Vomitarea și refuzul hrănirii

Stari de agitare și nu vrei sa te ridici

Somnolenta, moleseala

Mormăire sau respiratie rapida

Plâns neobișnuit de înalt sau cu gemete

Piele palidă, netedă și o erupție roșie care nu se estompează

Gâtul rigid si nu suporti lumina

Convulsii

Ce poti face?

Ca parte a schemei de imunizare în copilărie, el va primi o vaccinare pneumococică la 2, p4 și 12 luni, care protejează împotriva meningitei pneumococice, a 2 -a cea mai mare cauză de meningită bacteriană. El va primi deja un vaccin contra meningitei C la vârsta de 3 și 4 luni, iar apoi din nou între 12 și 13 luni.

Alăptarea bebelușului și asigurarea că are o dietă variată, inclusiv o diversitate de fructe și legume, odată ce a început, este important pentru întărirea sistemului imunitar. În afară de asta, cel mai important lucru pe care îl poți face este să fii vigilent pentru orice simptome îngrijorătoare.

Tratamentul meningitei

Copilul va fi internat de urgență într-un spital și tratat cu antibiotice. Un test pentru meningita bacteriană este efectuat prin aplicarea puncției lombare, o procedură de prelevare a unui eșantion de lichid cefalorahidian pentru a stabili dacă un copil are meningită. Dacă are meningită virală, tratamentul cu antibiotice se va opri. În cazurile cele mai severe, copilul poate fi dus într-o unitate de îngrijire intensă, unde va rămâne sub observație atentă.

Meningita virală este, de asemenea, de urgență, dar tratamentul pentru aceasta sunt calmantele, sa bea mult lichid și sa se odihneasca, mai degrabă decât să ia antibiotice. Cu toate acestea, pot fi utilizate încă la început până la diagnosticul meningitei virale.

Vedeți medicul dumneavoastră de urgență dacă:

Meningita se dezvoltă foarte repede, uneori în câteva ore. Observi unul dintre simptomele de mai sus. Rețineți că nu toți copiii dezvoltă erupția cutanată. Dacă nu este posibil să vedeți un medic de urgență, duceți-vă copilul la cel mai apropiat departament de urgente.

Analizele de sânge și, eventual, o probă de lichid prelevat din coloana vertebrală a copilului, vor ajuta la diagnosticarea copilului, dacă este necesar, se vor administra antibiotice intravenoase. Cu cât copilul tău primește mai devreme tratament, cu atât șansele sale de recuperare sunt mai bune.

 

Poti sa citesti si despre: Ce este o alergie?, chiar pe site-ul nostru!

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *