fbpx

Ce fac daca o albina sau viespe imi inteapa copilul?

Albina sau viespia sunt foarte periculoase pentru un bebelus sau copil, asa ca asigura-te ca bebelusul nu intra in contact cu ele.

Ce ar trebui sa faci in cazut in care copilul este muscat de o alibina sau o viespe?

Acul unei albine funcționează ca o pompă automată, cu cât rămâne mai mult, cu atât veninează mai mult, așa că scoate-l cât mai repede. Caută un punct negru în centrul unei zone înroșite și răzuie-l cu unghia sau cu cardul de credit. Încercați să nu strângeți acul cu degetele sau cu penseta, deoarece asta ar putea elibera mai mult venin.

După ce ați îndepărtat acul, spălați zona cu apă și săpun. Apoi, aplicați un cub de gheață timp de 15 minute pentru a reduce la minimum umflarea și ameliorarea durerii. Dacă nu aveți un cub de gheață, apucați un pachet de legume congelate. Înfășurați orice veți folosi într-o cârpă, astfel încât să nu atingă pielea copilului direct.

Poate doriți să aplicați o pastă cu bicarbonat de sodiu și apă în zonă, pentru a-l calma și a extrage o parte din venin. Pur și simplu îndepărtați-l, lăsați-l să se usuce și clătiți-l.

Din fericire, durerea începe de obicei să dispară după câteva ore, deși umflarea poate crește pentru încă o zi sau două. Între timp, continuați să aplicați gheață și întrebați-vă medicul despre a-i oferi bebelușului doza adecvată de acetaminofen pentru a-i ușura disconfortul.

Dacă copilul tău este încă într-adevăr incomod și are 6 luni sau mai mult, medicul poate, de asemenea, să-ți recomande un antihistaminic pentru copii pentru a ajuta la ameliorarea oricărei mâncărimi și umflături.

Înțepătura de albina poate provoca reacții alergice periculoase?

În rare ocazii, un copil va avea o reacție alergică severă la o intepătură de insectă. Aceasta se numește anafilaxie sau șoc anafilactic și poate fi mortală. Dacă bebelușul tău are o reacție de acest fel, puteți observa următoarele simptome în câteva minute sau ore de la înțepătură:

Bubite peste multe părți ale corpului său
Respirație greoaie
Limba, mâinile sau fața umflate
Slăbiciune
Inconştienţă

Dacă observați unul dintre aceste simptome la copil, sună imediat la 112 pentru îngrijiri medicale de urgență.
În timp ce majoritatea copiilor cu alergie la înțepăturile de albine o vor depăși, unul din cinci nu o va face.

S-a demonstrat că focurile de alergie (sau imunoterapia cu venin) reduc riscul reacțiilor grave la copiii care sunt alergici la înțepături. Nu sunt recomandate copiilor care prezintă umflături minore sau urticarie atunci când sunt înțepati, doar celor care au simptome alergice grave, cum ar fi probleme de respirație.

Este, de asemenea, o idee bună să vă faceți bebelușul să poarte o brățară impotriva insectelor.
Vorbeste cu medicul despre alergia copilului tau. Împreună veți dori să dezvoltați un plan de acțiune pe care să îl urmați în caz de reacție. Și veți dori să vă asigurați că toți cei care se ocupă de îngrijirea copilului tau înțeleg complet planul.

Înțepătura de albina este periculoasa dacă copilul meu nu este alergic?

Înțepăturile multiple pot fi periculoase, chiar dacă copilul nu are o reacție alergică. Veninul din numeroasele înțepături poate provoca vărsături, diaree, cefalee și febră. Dacă bebelușul a fost înțepat de mai multe ori, apelați imediat medicul.

Chiar dacă bebelușul tău a fost înțepat doar o singură dată și nu a avut o reacție proastă, păzește-l atent. Dacă umflarea continuă să crească după două zile sau dacă umflarea la o mână sau la picior se întinde peste încheietura mâinii sau gleznă, chemați medicul.

De asemenea, sunați dacă zona în care a fost înțepat bebelușul are dungi roșii, lichid gălbui sau devine mai roșu. Este posibil ca medicul să vrea să prescrie antibiotice pentru a combate infecția.

Care este cel mai bun mod de a evita înțepăturile de insecte?

Albina poate sa fie foarte periculoasa daca este deranjata, asa ca trebuie sa fim foarte precauti in privinta ei.

Bebelușul tău se poate întâlni cu o insectă înțepătoare la un picnic sau la plajă, la o drumeție sau pur și simplu se joacă în curte. Din păcate, repelenții de insecte nu protejează împotriva albinelor și viespilor. Există însă anumite lucruri pe care le poți face pentru a reduce șansele copilului de a fi înțepat:

Nu folosi sapunuri parfumate sau articole de toaleta pe el, deoarece parfumul va atrage albinele.
Îmbrăcați-l cu țesături solide în culori deschise, mai degrabă decât îmbrăcăminte închisă, viu colorată sau imprimate cu flori, care atrag albinele.

Asigurați-vă că bebelușul poartă încălțăminte atunci când se joacă afară, deoarece oamenii sunt adesea înțepati cand sunt in picioarele goale.
Fiți atenți mai ales atunci când sunteți în apropierea florilor înflorite sau a livezilor, care atrag albinele.

Citeste si despre: Ce este o alergie?

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *