fbpx

Astmul la copii

Astmul la copii poate sa fie un lucru ingrijorator, atat pentru tine, cat si pentru copil.

Ce este astmul?

Astmul este o boală inflamatorie cronică a plămânilor și căilor respiratorii. Dacă copilul dumneavoastră are astm, aceste căi respiratorii sunt iritate și umflate, iar acest lucru poate afecta capacitatea lui de a respira.

Este important să luati legatura cu medicul bebelușului pentru a preveni și trata atacurile de astm. Cu medicamentele potrivite, un plan de acțiune pentru astm și urmărirea medicală regulată.

Ce se întâmplă în timpul unui atac de astm acut?

Dacă copilul are un atac de astm acut, mucoasa căilor respiratorii va deveni și mai inflamată și va produce mai mult mucus.

Apoi mușchii din jurul căilor respiratorii se vor strânge, iar tuburile lui de respirație se vor îngusta. Poate respira rapid, tuse sau respirație (scoate un sunet), deoarece respirația lui este forțată prin căile respiratorii îngustate.

Dacă este lăsat netratat sau există o întârziere în căutarea asistenței medicale, un atac de astm poate fi mortal. De îndată ce observați orice simptom al unui atac, dați-i prompt copilului medicamentul „cu eliberare rapidă” prescris de medic.

Dacă nu aveți niciun medicament de urgență, sunați la 112 sau duceți copilul la cel mai apropiat serviciu de urgență.

Odată ce medicamentul își face efectul, fosele nazale sunt puse in functiune, simptomele ar trebui să se reducă. Dacă simptomele persistă sau se agravează, sunați la 112 sau duceți imediat copilul la secția de urgență.

Ce legătură au alergiile la astm?

Expunerea la alergeni, cum ar fi acarienii, gandacii, mucegaiul, polenul sau jucariile pot declanșa sau agrava simptomele la unii copii cu astm.

Alergiile de sezon la polenul din aer (numite și febra fânului) nu vor fi, de obicei, o problemă până când copilul nu are 4 sau 5 ani, deoarece poate dura atât de mult timp ca el să fie expus la suficienți poleni pentru a-i dezvolta o sensibilitate. Cu toate acestea, pot aparea alergii la acarieni, mucegai sau la praf.


Aproximativ 75 până la 80 la sută dintre copiii cu astm prezintă, de asemenea, alergii semnificative. Dacă copilul are astm și bănuiți că are alergii, este posibil să doriți să-l duceți la un alergolog pentru evaluare și tratament suplimentar care pot ajuta la prevenirea atacurilor de astm.

Există și alte declanșatoare?

Da, alte posibile declanșatoare includ aerul rece, infecțiile virale (cum ar fi răceala comună ), fumul de tutun și alți poluanți ai aerului.

Și odată ce copilul tău este suficient de mare pentru a alerga, doar o scurgere ar putea declanșa un atac de astm. De fapt, dacă tușește și respiră de multe ori după o alergare pe locul de joacă, poate avea ceea ce se numește astm indus de exerciții fizice.

Cât de frecvent este astmul la copii?

Astmul este cea mai frecventă boală cronică gravă din copilărie și este a treia cea mai frecventă cauză de spitalizare la copii sub 15 ani. Astmul afectează astăzi 6,5 milioane de copii. 50 până la 80 la sută dintre copiii cu astm dezvoltă simptome înainte de vârsta de 5 ani.

Cum pot spune dacă copilul meu are astm?

Veți avea nevoie de ajutorul medicului dumneavoastră. Astmul poate fi dificil de diagnosticat la copii mai mici de 2 ani, deoarece alte afecțiuni decât astmul pot provoca respirație șuierătoare sau sibilă.

De fapt, infecțiile respiratorii virale sunt probabil cea mai frecventă cauză de respirație șuierătoare la bebeluși.

Cu toate acestea, dacă bebelușul tușește frecvent și are alergii sau eczeme , iar familia ta are un istoric de astm, alergii sau eczeme (mai ales dacă tu și partenerul tau le aveți), există șanse mari ca si copilul să aibă astm. Simptomele sale sunt probabil mai grave noaptea.


Medicul copilului vă va examina copilul și va lua un istoric atent, inclusiv un istoric de sănătate familial, pentru a vă ajuta să faceți un diagnostic.

Cum tratați astmul?

Dacă copilul are astm, veți dori să colaborați cu medicul său pentru a dezvolta o strategie pentru prevenirea și tratarea atacurilor de astm. Mai întâi descoperiți ce declanșează atacurile și apoi faceți tot posibilul pentru a ajuta copilul să evite aceste declanșatoare.

Unii copii au atacuri doar atunci când au răceală, de exemplu, în timp ce alții au atacuri după ce au intrat în contact cu un alergen sau cu un iritant, precum fumul de țigară.

Oprirea unui atac de astm

Medicul vă va prescrie unul sau mai multe medicamente pentru copil. Medicamentele cunoscute sub denumirea de calmante rapide sau inhalatoare de salvare sunt utilizate pentru a opri un atac de astm.

Aceste medicamente cu acțiune rapidă ameliorează spasmele din căile respiratorii, ușurând respirația. Medicamentele cu eliberare rapidă, cum ar fi albuterolul, sunt administrate fie cu un nebulizator, fie cu un inhalator cu doză contorizată MDI.

Un nebulizator este o mașină electrică sau cu baterie, care transformă medicamentul lichid într-o ceață pe care bebelușul o poate respira în plămâni printr-o mască. Tratamentele de respirație nebulizate durează de obicei aproximativ zece minute.

MDI este o cutie cu aerosoli mici, care este introdusă într-un tub lung, numit cameră de sprijin sau distanțier, care are o mască mică atașată la el. Albuterolul este pulverizat în camera de susținere și apoi inhalat de către copilul tău în timp ce acesta respiră prin mască.

Acest tip de tratament respirator poate fi administrat în mai puțin de un minut.
Alegerea unui nebulizator sau a unui inhalator cu doze contorizate, depinde în mare parte de dispozitivul care este cel mai ușor de utilizat și de copilul tău.

În general, acestea sunt la fel de eficiente pentru a intra medicamentul în plămânii copilului, pentru a opri un atac de astm.

Prevenirea unui atac de astm

Medicamentele cunoscute sub numele de controlori sunt utilizate pentru a preveni atacurile de astm. Acestea includ steroizi inhalatori, care pot ajuta la reducerea inflamației și umflarea și împiedică copilul sa nu respire șuierător.

Ar trebui să-i administrezi zilnic bebelușului medicament cu steroizi inhalat, folosind fie un MDI, fie un nebulizator, în funcție de steroidul prescris de medicul său.

Dacă astmul bebelușului tău se dovedește greu de controlat, medicul său îl poate adresa unui specialist în astm.

Ce pot face pentru a preveni copilul meu să dezvolte astm?

Nu puteți face nimic pentru a împiedica copilul să dezvolte astm, dacă este în genele sale. Și nu veți ști dacă copilul va fi astmatic, până când nu va prezenta simptome persistente, precum respirația șuierătoare și tuse constantă.

Acestea fiind spuse, s-ar putea să fii în măsură să minimalizezi severitatea simptomelor copilului tău sau să întârzii debutul astmului său până când este mai mare (iar plămânii lui sunt mai mari și mai puternici), dacă faci următoarele:

Limitați-i expunerea la acarienii de praf: Îmbracati salteaua bebelușului într-o husa impermeabilă, îndepărtați covoarele și jucăriile de pluș din camera lui, folosiți jaluzele în loc de draperii grele de țesătură și spălați-i așternutul o dată pe săptămână în apă fierbinte.

Ține-ți copilul departe de fumul de tigara. Fumul de țigară nu este considerat tehnic un alergen, dar irită plămânii.

Limitați expunerea la poluarea aerului. Poluanții atmosferici, precum ozonul, pot irita plămânii și pot cauza probleme de respirație la persoanele cu căi respiratorii sensibile.

Evitați să folosiți un șemineu sau o sobă cu lemne. Deși căldura și confortul sunt primitoare, fumul poate irita sistemul respirator al copilului tău.

Dacă copilul a dezvoltat o alergie la animalul de companie, păstrați animalul de companie dacă puteți. Desigur, în funcție de dispoziția animalului de companie și de situația de viață, acest lucru nu va fi întotdeauna posibil.

Reduce mucegaiul în casa ta. Instalați ventilatoare de evacuare sau deschideți geamul în bucătărie atunci când gătiți și baie când faceți duș, de exemplu. Folosiți un aparat de aer condiționat sau dezumidificator, dacă este necesar, pentru a menține nivelul de umiditate între 35 și 50%.

Reparați scurgerile, care pot provoca creșterea mucegaiului în spatele pereților și sub podele și curățați suprafețele mucegăite folosind apă și săpun. Asigurați-vă că îmbrăcămintea sau suprafețele umede sunt uscate cât mai curând posibil pentru a preveni creșterea mucegaiului.

Copilul meu poate fi vindecat de astm?

Nu există niciun remediu pentru astm, deși unii copii astmatici care respiră numai atunci când au răceli sau infecții ale tractului respirator superior, depășesc în timp tendința de a respira greu.

În general, astmul este considerat a fi o afecțiune pe tot parcursul vieții, deși frecvența și severitatea simptomelor se pot schimba odată cu creșterea copilului.

Urmărirea medicală atentă și tratamentul adecvat, vor permite copilului să-și gestioneze astmul odată cu înaintarea în vârstă, astfel încât să poată alerga, înota și să se joace ca alți copii. Majoritatea copiilor cu astm cresc si sunt adulți sănătoși.

Astmul poate fi înfricoșător atât pentru tine, cât și pentru copilul tău, dar amintește-ți că nu ești singur.

Poți fi surprins să afli câte familii se confruntă cu astm. Împărtășește-ți preocupările legate de copilul tău cu alți părinți din comunitatea Copilul fericit.

Citește și

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *